Dinsdag 27 juli 1948                    

                                                                                                                               

06.00 Uur overal, slecht geslapen ik kon er haast niet uitkomen. Grote ramp geen zoet koud water wel zout. Heel de tijd op het droogje gezeten. Om 07.00 uur eetenstijd, daarna corveediensten. Om 09.00 uur mochten we aan wal tot 12.00 uur. Wij zijn toen met ons vieren Karel v.d Bosch, Henk Terbeek, Jan van Beek en mijn persoontje naar Batavia gegaan. We moesten weer liften, bij de controlepost zijn we opgestapt en moesten een overstapje nemen, omdat hij een andere kant opging.
In Batavia aangekomen wat rondgescharreld en overal eens rondgekeken voor souveniers. Na een tijdje geslenterd te hebben kwamen we op de Pasar. De wijk heet Pasar Baroe. Overal stalletjes en er is heel wat te koop, wel duur, en daarom moet je dan ook op je centen passen. Bij Sjang Hai hebben we een grote toren ijs gekocht, voor een roepiah. Er zat ananas, meloen en pruimen in, het was lekker frambozenijs. Dat koop je in Holland niet. We hadden alle vier gelijk een koude buik. Daarna nog wat bananen en enige dingen gekocht en toen weer op stap naar de " Waterman ". Eerst nog even een trammetje gepikt naar het Marine postkantoor. Daarna weer gelift naar de haven, waar we om 11.45 aankwamen, dus mooi op tijd.  

   Op de valreep met Henk Terbeek      

We hebben toen wat gegeten, daarna gaan slapen. Om 17.00 uur vertrokken we uit Tandjong Priok naar onze bestemming. Het is mooi weer, de zee is rustig en zo glad als een spiegel. Ook heb ik mijn was nog gedaan. Ik was blij dat het gebeurd was. Om 20.00 uur film, wat zijn mannen toch dwazen. Het was een leuke film. Toen nog een luchtje geschept tot 23.00ur, en toen onder de wol.

Weltrusten.


"Trio Batavia"
Karel van de Bosch, Henk Terbeek, Jan Bleijenberg

 

9  10  11 12 13 14 15 16 17 18

pagina 13