Vrijdag 30 juli 1948

Onze eerste dag in het nieuwe kamp begon al goed. 05.15 Overal en om 05.30 eten. Om 06.30 baksgewijs. Er waren er verschillende te laat. Ja, het viel niet mee. We hebben het de laatste maanden erg gemakkelijk gehad, maar hier wennen ze ook wel weer aan. Daarna krijgen we exercitie. Maar het was toch weer anders, wij hadden het nieuwe geleerd, en in Indië houden ze zich bij het oude. Zodoende moesten we het opnieuw doen. Het viel niet mee, om in een uurtje onze gewoontes eruit te halen. 

Ook zijn we opnieuw doorgelicht, daar ging heel de middag mee heen.
We doen op het ogenblik niet veel. Om 11.00 uur gingen we naar het havendepot voor kleding, die we nog zelf moesten betalen ook. Toen we terug kwamen zijn we gaan eten, rijst met de hele rattenplan en meer, tomatensoep en een soort meloen. Nu het smaakte wel, maar ik was het beter gewend. Maar aan alles moet je wennen, aan je omgeving precies hetzelfde.
Ik kan het hier best wennen.Je merkt het niet, dat je zo ver van huis bent. En dat het twee jaar duurt, kan je eigenlijk niet voorstellen. Je hebt je bezigheden en je werk. Verder gaat alles nog goed, het is mooi en warm weer.

     Jan (l) met Freek de Boer en Jan van Beek (ovl 24-08-1949)

Vanmiddag kregen we een klein regenbuitje. We hebben onze kleding zitten nummeren waar ik weer behoorlijke de pé in kreeg. Om 16.00 kregen we een oefening in het laden van het M.1 geweer. Om 19.30 eten , opruimen, baden en   een flesje limonade pikken. En dan weer naar bed.                                                


Zaterdag 31 juli 1948

Om 05.15 overal. Nu het gaat goed hoor, het valt best mee. Ik kan er gemakkelijk uit komen, en nadat je jezelf gewassen hebt, ben je weer lekker fris. We hebben de kamers opgeruimd en dergelijke. Ook zijn we naar de toko geweest met van die goede heimwee sigaretten. Ik heb er geen gekocht. Verder zijn we naar de kerk gegaan, tegenover het kamp.

De vlootpredikant hield een toespraak van een uur. Na de kerkdienst zijn we weer verder gegaan met werkzaamheden. Om 13.15 eten, het was goede kost. De inlandse kinderen zijn dan ook present, om de resten in ontvangst te nemen. De meeste jongens bewaren altijd nog wat. Het zijn arme stumpers, je krijgt er beslist medelijden mee als je het ziet. Daarom moet er een goede verstandhouding zijn. De kinderen hebben het dan ook niet slecht hier, want er schiet altijd wel wat over. 's Middags tenue in orde maken voor het passagieren.
Na het eten, om 18.00 uur, zijn we weggegaan. Ik heb een goede indruk gekregen van Soerabaja. Het is een gezellige en aardige stad. Je hebt er een grote Marinekantine dat is een hele grote hal, met een bovenverdieping, een bioscoop en een postkantoor. Ook zijn we op de Pasar geweest, daar was het aardig en gezellig, je kon er haast geen voet verzetten. De mensen zien er hier netjes en verzorgd uit, dat valt hier best mee. 

10  11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

pagina 15