Dinsdag 3 augustus '48

Om 04.00 uur overal, gauw eten klaarmaken voor het vertrek naar de schietbanen. Het was erg donker en mistig. We redenmet een flinke gang door de stad en over de buitenwegen. We passeerden allemaal koelies, vrouwen en wagens met karbouwen ervoor, die naar de pasar gingen om hun waren te verkopen. Het schietterrein was een behoorlijk eind buiten de stad. Het was ongeveer 25 Km. Het was nog donker toen we daar aankwamen, maar na een half uur was het licht, ja dat gaat hier plotseling, schemer kennen we hier niet. Eerst alles optuigen en dan schieten met geweer, liggend, knielend, en staande. Nu het ging wel.

Verder op de dag werd het erg warm, je zweette behoorlijk, mijn armen zijn helemaal rood geworden. Maar dat geeft niet, ik mag dat wel, in de vrije natuur. Ook hebben we met scherpe handgranaten gegooid, ik bracht er niets van terecht en ik werd naar de Luitenant gestuurd. Toen moest ik weer opnieuw beginnen met een oefengranaat . Ook hebben we nog schietgranaten gehad, die kun je met een geweer wegschieten. Ik schoot raak, want de ton vloog door de druk de lucht in, want het geeft een behoorlijke klap ook op afstand, 100 m. Om 11.00 uur zijn we teruggegaan. Om 13.00 uur waren we weer terug en hebben toen gauw gegeten, want we voelden onze maag wel. Daarna onze geweren schoon gemaakt en een les hygine van de dokter.
Om 20.00 uur kregen we film over het geweer en verschillende andere soorten vuurwapens en voorlichting over Malaria.   Daarna gauw naar bed, want het is al weer 22.00 uur.

   Op weg naar de schietbaan

Welterusten.


Woensdag 3 augustus '48

Om 05.15 overal. Gauw eruit, want je moet op tijd klaar zijn. Nu we halen het wel. We kregen vandaag weer verschillende lessen zoals over de M.1 en V.S.O Voorbereidende Schiet Oefeningen. De morgen ging vlug voorbij, 't Was erg warm. We hadden ons bovenlichaam ontbloot. En zweette dat we deden.
's Middags na het eten moesten we geweer, helm en eetgerei schoonmaken. Om 17.30 kregen we daar inspectie over van de luitenant. We zijn er allemaal goed doorgekomen.
Om 18.00 uur ben ik gaan passagieren met Karel. We hebben eerst op ons gemak door de stad gewandeld, 't is jammer dat het hier zo vroeg donker is anders kan je nog eens wat verderop gaan. Maar dat kan niet, want je hebt er zo een mes tussen je ribben zitten. Om 20.00 uur zijn we naar de Marine bioscoop gegaan. De film heette: "Het Gaslicht" en kostte niets. Om 22.00 uur was het afgelopen. Toen we naar buiten stapten, kwam er een truck aanrijden die ons naar het kamp bracht. Na ons even afgemeld te hebben gingen we gauw naar onze kamer en sliepen weldra de rusteloze grom.

 

 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

pagina 17