Dinsdag 24 augustus '48

Voor mij was het 04.00 uur overal, leerling v/d wacht. Ik moest gelijk gaan porren, wat een hopeloos werk is dat. Straat in straat uit, huis in huis uit. Dan is het: "h j kom je bed uit het is tijd"." Wat", "het is tijjjjd". Eindelijk na ze goed door elkaar geschut te hebben, komt er een slaperig gezicht met een paar lodderig onder de klamboe uit. Ok dat is weer in orde, nu de volgende weer. Zo ben je een uur bezig. Daarna rustig op me gat gezeten. Om 06.00 uur zou ik klaar zijn, maar mis hoor ik bleef tot 07.30 uur. Eerst een beetje aanvegen en toen moest ik een arrestant bewaken, die mocht n uurtje luchten op het achterterrein. Dat is me ook een werk zeg. Ik was blij toen de wacht voorbij was. Ik ben direct naar huis gegaan, en heb de boel eens opgeknapt, dat was wel weer nodig. Daarna ben gaan zitten schrijven.
's Middags gebaad en gewassen. Dat moet je ook bijhouden, anders heb je op het laatst een hele berg. Ja, je kunt je hier wel om de andere dag verschonen.
's Avonds bij Henk op bezoek geweest. Die arme jongen heeft de wacht en hij is nu al moe, laat staan als hij op wacht staat. Ja, het is een goede jongen, met hem kun je over vele onderwerpen praten. We hebben voor elkaar geen geheimen. We lezen elkaars brieven, natuurlijk niet allemaal. Het is nu weer bijna half tien, en het word weer bedtijd, dus ga ik eindigen voor vandaag en tot morgen.
Goede reis.
                     
Woensdag 25 augustus 1948

Om 05.30 overal. Weer hetzelfde liedje, je weet wel, van ouwe taaie opstaan, wassen, kleden en eten, maar meer doe ik niet, ik vind dit al meer dan genoeg. Na dat alles, de kamergenoten eruit getrapt, ben ik de kamer gaan opknappen. Daarna ben ik gaan wassen want om de andere dag mag je jezelf wel verschonen. Toen dat was gebeurd ben ik maar weer eens gaan zitten schrijven en heb wat zitten passanten. Ik heb ook een mooi boek gelezen. Het was zo spannend dat ik het achter elkaar heb uitgelezen. Het ging over een jonge liefde. Zodoende was de morgen weer gauw om en zijn we weer aan het eten geslagen. Dat begint ook op den duur te vervelen. Elke dag maar eten, ze moeten weer eens wat anders verzinnen.
's Middags lekker wezen mandin, dat lekkere koude water over je body laten stromen. 's Avonds ben ik naar de stad gegaan om een voortrekkersbijeenkomst bij te wonen van de S.B.4. De opkomst viel reusachtig mee van de twintig man waren er vijftien aanwezig.
De avond werd geopend door een kleine toespraak van de stamleider, die hun allen van harte welkom heette. Er werd over allerlei onderwerpen gesproken. Ik kan dat niet allemaal noteren hier, want anders wordt het teveel.
Ik zal enkele kleine punten die afgehandeld zijn opschrijven. Er werden vier ploegen samengesteld. Er waren vier kandidaten, Bos,Marianno, Joost en Bleijenberg, die ploegleider konden worden. Met algemene stemmen werden wij aangenomen. Dus u ziet, dat ik ploegleider ben geworden en dat is een hele eer voor mij. Nu moet ik er voor zorgen, dat ik de leider niet beschaam.

23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

pagina 27