Ansichtkaart van de Pasar Besar, Soerabaja

Donderdag 2 september 1948

Ik heb me gauw gewassen, omgekleed en ben toen gaan eten, alleen pap ik had helemaal geen trek. Maar ja, als je niet werkt, zult je ook niet eten. Maar dat voer ik in de praktijk toch niet uit. Ik ben maar weer gaan zitten schrijven. Eerst een bedankbrief naar het Niwin comité. Toen een brief geschreven aan een nicht van Karel in Nijmegen, die wou zo graag corresponderen met een Marinier in Indië. Ik heb dat maar aangenomen, afwachten wat het worden zal. Daarna ben ik gaan wassen, nu ja schrobben dan. Je moet nietdenken, dat alles er zo vuil bij ons eruit ziet, alles is netjes schoon, nog schoner en het derde dan de nek van sommige mensen.
Vanavond gaan we de stad in, Henk en ik, ja ik loop er lekker achter. Eerst foto's halen, en daarna misschien naar de film " het spook van de opera" wat griezelig hè, ja alles is hier zo griezelig. Na het middageten heb ik mijn brieven gelezen, gebaad en aangekleed.
Om 16.00 uur gingen we naar de stad. Alles was zoals het altijd is. We hebben wat door stad gewandeld en over de Pasars. Enkele dingen gekocht voor broers of zusters. Daarna zijn we in een bakfiets naar de Metropole gegaan. Daar was een prachtige muziekfilm. Nadat de film was afgelopen gingen we naar buiten. We konden gelijk op de truck stappen. Zodoende waren we gauw thuis, en onder de wol natuurlijk.

Vrijdag 3 september 1948

Ik kwam deze morgen om 11.00 uur uit me bed, vlug hè, ja ik had zo veel zin, dat ik maar ben blijven liggen. 'k Heb lekker liggen snurken. Om 11.00 uur vond ik het toch eens tijd worden om eruit te gaan. Gewassen en gekleed en weer wat gaan zitten schrijven.
Ik stond weer als reserve op de wachtlijst, dus bofte ik weer. Het middageten was prima en om 14.00 uur moesten we aardappelen schillen. Ik was nog maar net klaar met schillen, toen ik in de wacht geroepen werd, ik moest invallen als leerling van de wacht, wel direct. Ik heb 1½ uur voor leerling gespeeld en zwaaide toen weer af als reserve, dat is zo gebleven tot de andere morgen 06.00 uur dus ik mocht weer niet mopperen. 's Avonds om 19.00 uur was er een filmvoorstelling van George Formby (Korporaal Wanhoop). Wat hebben we weer gelachen, waar ze die onzin vandaan halen, mag Joost weten, maar hij was goed. Na de film ben ik direct naar bed gegaan en sliep weldra in.

  28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

pagina 33