Zaterdag 4 september 1948

Om 05.30 overal. Zondagse dienst, aantreden om 07.00 uur alle hens in khaki-uniform. Om 07.00 uur stond alles netjes aangetreden op het veld. Na een kleine toespraak van de Commandant gingen we naar de algemene scheepskerk, alleen de Katholieken gingen naar hun eigen kerk. De kerkdienst werd gehouden in het oplinco-kamp. Het was erg druk. Om 08.30 begon de dienst en we openden met de Votum en groet zie de liturgie. Nu het was een plechtige samenkomst, de dominee hield een goede toespraak waar je wat van op kunt steken. Na de dienst zijn we weer naar het kamp teruggegaan en hadden tot 13.00 uur huishoudelijk werk. Na 13.00 uur mochten we 18.00 uur passagieren tot, want om 19.00 uur was het weer alle hens ter herdenking van de Koningin die afstand doet van haar troon om plaats te maken voor haar dochter Koningin Juliana. Na deze plechtigheid met een dagorder van de beide Koninginnen, die door de Commandant voorgelezen werd, mochten we weer gaan passagieren. Ik ben met Henk weer de stad ingegaan, naar de film, maar alles was uitverkocht, dus zijn we de Pasar opgegaan. Dat is gezellig, gezelliger dan in Holland, al moet je nu en dan hier je neus eens goed dichtknijpen. Maar dat mag 'm niet deren. Toen we uitgekeken waren zijn we naar de Marijke club geweest en hebben een glas limonade gedronken. Daarna zijn we weer naar huis gegaan. In het kamp aangekomen, werd er net een film gedraaid van Oliver Hardy en Stan Laurel, wat hebben we gelachen, wat een stelletje komieken zijn dan. Om 23.30 was de film afgelopen, en zijn we onder de klamboe gedoken.


Zondag 5 september 1948

Om 06.30 overal, gauw uit me bed gewipt, gewassen, gekleed en gegeten. Ik heb vandaag weer de wacht en moet om 07.30 aangetreden staan voor de wacht. Om 07.55 gingen we op weg naar de constructieweg een afdeling van de Landmacht. Daar moeten wij wachtlopen. Daar aangekomen, spullen opgehangen en buiten gaan zitten lezen. Dus dat was nogal makkelijk.
Om 10.00 uur moest ik op post. Nu een post heb je niet echt, je loopt maar een beetje met ze tweeŽn door het kamp heen, en kijkt of er geen onbevoegden over de muur heen klimmen. We zijn rustig de wrakken gaan bekijken van tanks en auto's, allemaal oud roest wat daar ligt. We hebben het een en ander van de wagens gesloopt zoals lichtdraad en een lichtschakelaar, dat neem je gewoon mee, dat is heus geen stelen. Om 12.00 uur werd ik afgelost, en een honger dat ik had, nou. Om 13.00 uur kwam het eten, we vielen er op aan als honden, als de mensen dat gezien zouden hebben, zouden ze minstens denken, dat deze jongens in geen dagen wat te eten gekregen hebben.
Na het eten weer zitten lezen, het was een spannend boek. Ik had nog maar net het boek uit, of het was weer tijd voor mijn laatste trip. Alles ging goed, dus zal ik daar maar niet meer over schrijven. Om 17.30 werden we opgehaald door de truck, ik had nog geeneens tijd om te eten. Op de auto kregen we allebei een homp krentenbrood, en hebben dat op zitten peuzelen. In het kamp aangekomen, gauw alles uitgetrokken en gaan wassen, ik zag er niet zo erg zwart uit. Ik knapte daar lekker van op. Daarna heb ik wat zitten> schrijven, en ben toen mijn bed ingedoken met een snoeksprong.

  29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

pagina 34