Vrijdag 1 Oktober 1948

Zo de nieuwe maand is weer begonnen en we schieten aardig op, in de richting van het nieuwe jaar. Ja, we gaan ons deze maand weer goed inzetten.
De morgen ging weer rustig om, we waren weer met het hijsblok bezig. Maar toen kwam de Commandant, en die gelastte het af. Ja, en daar stonden we nu, alles of niets, wij de smoor in. We stonden stevig op onze strot. Maar ja, wat doe je eraan, een order is een order. Maar er was nog meer werk, dus zijn we daar maar weer aan begonnen.
De morgen was weer om, en 's middags ging ik weer wat zitten schrijven en 's avonds de wacht. Maar dat is ook weer zo voorbij.


Zaterdag 2 oktober 1948

Zo, vandaag is de verjaardag van mijn jongste zusters. Ik was nog maar net wakker of mijn gedachten gingen naar Holland. Hoe zou het daar zijn, wat zouden zij doen. Zo liep ik de hele morgen te piekeren. Gelukkig dat ik nog wat afwisselend werk had, dat leidde me af.
's Middags was ik erg moe, en ben toen gaan slapen. Om 16.00 uur werd ik wakker, gegeten, gekleed en toen de stad in. Eerst enige boodschappen gedaan, en toen even naar de stam, maar dat ging niet door. Zodoende ben ik naar de film gegaan in de kantine, want nog steeds waren mijn gedachten waar ze niet zijn mogen.
De film schonk me weer enige afleiding. Het is was een mooie en aardige film, "De Maria-school". Een film op Rooms gebied. Na de film ben ik direct naar huis gegaan en gaan slapen, dus ik kan verder niets meer vertellen.


Zondag 3 oktober 1948

'k Kwam moe en slaperig mijn bed uit. Ik was niet helemaal fit. Het was een stille morgen, en ik kreeg een beetje heimwee. Hier heb je ook niet de zondag zoals thuis. Bah, het is een dooie saaie dag. Alleen 's morgens de kerkdienst brengt de sfeer er even in. Maar zodra je eruit komt is alles weer doods. Na de kerkdienst ben ik met Hans meegegaan. Daar hebben we gezellig gezeten, gegeten en gedronken. Ik heb daar nog met twee van die ondeugden gespeeld, die waren niet van me af te slaan. De ene was een leuk boefje van vier jaar. Wel, u weet net hoe ik tegenover kinderen sta. Maar tegen de avond kreeg ik hoofdpijn, en heb toen maar gauw afscheid genomen, ik voelde me helemaal niet in orde. Ik voelde me beroerd. 'k Ben direct naar huis gegaan en ben gaan slapen. Ik heb een tijdje liggen piekeren en dat was helemaal niet prettig. Toch ben ik gelukkig nog redelijk gauw in slaap gevallen.


Maandag 4 oktober 1948

Zo, het is weer maandag, dan heb je nooit veel zin om te beginnen. Dus kalmpjes aan. Ik kreeg een aardig werkje, daar heb ik de hele morgen over gedaan. Het werd nog overwerken ook. Maar dat gaf niet. Toen ik thuis kwam, was er weer een nieuwe jongen bij ons gekomen, dus nu zijn we met z'n zessen. Een kamer vol, het lijkt me wel een goede knul. Maar verder kan je daar zo op het eerste gezicht niets van zeggen. Hij komt bij ons op het kolenpark als mijnwerker.
De middag is verder goed verlopen. 's Avonds kreeg ik weer wat pijn in mijn kop, en ben toen maar weer vroeg naar bed gegaan.

42 43 44 45 46 47 48 49 50 51

pagina 47