Dinsdag 12 oktober '48

Weer verkwikt van de slaap, stapte ik welgemoed mijn bed uit, en ben me lekker gaan wassen. Daarna gaan eten, want ik rammelde van de honger, gek hé. Nu het zit erin, ik heb hem behoorlijk volgeladen. We zijn weer rustig aan het opruimen gegaan, want de huizen moeten leeg, daar komen weer burgers in te wonen. Nu en dan zijn we gaan zitten, en dan weer werken, zitten en werken.
Zo ging de morgen langzaam om, maar we hadden de tijd.
Eindelijk was het dan 13.00 uur, het eten was goed, en smaakte me best. Ik lust de rijst graag, bami en nasi goreng. Om 14.00 uur moesten we allemaal een helm vol aardappelen schillen voor de volgende morgen, een leuk gezicht was dat. De stemming was uitstekend.
Om 17.00 uur ben ik meegegaan met de busdienst ja wat moet je in het kamp doen, daar zit je jezelf ook maar op te vreten. Nu zie je wat, en je waait nog eens een keer uit. We kwamen om 24.30 binnen en ben ik weldra mijn nest ingeschoten.


Woensdag 13 oktober 1948

Zondagse dienst, de morgen was stil en rustig, je kon dat merken aan de stilte die hier rondom je heerst. Onwillekeurig gingen je gedachten naar Holland, daar kon je ook merken dat het zondag was. Je ging naar de kinderkerk, en deelde mee in de vreugde van de kinderen. Hier, hou maar op, hier word je niet beter, alles om je heen is ruw en kankeren en schelden over dit en dat. Ze waarderen niets, maar ze moeten eens naar zichzelf kijken. Ik, ik en nog eens ik, kameraadschap moet je hier ver zoeken. Ik schrijf dit allemaal uit ondervinding, omdat ik zelf een paar van die jongens om me heen heb. Ja, dacht ik verder, was ik maar weer in Holland. Maar ikmoet ophouden, want ik moet nog meer doen.
Ik ben maar weer gaan zitten schrijven, want ik had vijf dagen vakantie genomen, om mijn arm weer eens een beetje op te sterken.
Ik heb maar eventjes zeven brieven geschreven.
's Middags ben ik gaan slapen, maar lag te woelen in me bed, zo warm had ik het, het water dreef van me lichaam af. Verder geen bijzonderheden. Ik heb een goede dag gehad, en heb me best vermaakt. 's Avonds ben ik vroeg naar bed gegaan, na eerst een flesje limonade en katjang gekocht te hebben. Daarna viel ik gauw in slaap.


Donderdag 14 oktober

Zo, we zijn weer uitgerust, dus we kunnen weer met frisse moed beginnen. Kunnen wel, maar we doen het niet. Ik moest de bok verder afmaken, maar de boormachine werkte niet, dus ben ik rustig op me luie reet gaan zitten. Maar dat grapje duurde niet lang, want ik kreeg een mooi karweitje. De motor van de boormachine werd in die tussentijd gemaakt, en kon ik, nadat mijn karweitje geklaard was, weer aan de bok beginnen. Nu het ging allemaal volgens plan. Toen ik daarmee klaar was, heb ik de rommel opgeruimd, en ben hem toen gesmeerd.
's Middags de kast ingeruimd, want Diepgrond is naar Pasiran gegaan. Henk Terbeek zit daar ook. 't Is jammer, maar we zitten gelukkig nogal dicht bij elkaar. Ik heb nog kousen zitten stoppen, ik was weer blij toen dat gebeurd was. Ik houd nu op met schrijven, want ik moet nog meer doen en vanavond film, dus tot morgen en welterusten.

 

47 48 49 50 51 52 53 54 55 56

 

pagina 52