Vrijdag 9 juli 1948

06.00 Overal, ochtendgymnastiek. We waren daarna weer een stuk leniger geworden. Malta zijn we al voorbij en varen nu 'full speed' naar Port-Sad waar we een zondag kunnen arriveren. Verder zien we niets anders dan water en nog eens water. De zee is kalm en rustig en het is erg warm. Je kunt merken dat je in het zuiden komt. Om 10.00 uur hebben we ranja gehad en les in Land en Volkenkunde. Om 12.00 uur eten, het was weer prima. We hebben nu weer 406 mijlen afgelegd en de klok gaat 30 minuten vooruit. De totale afgelegde afstand is nu, 2676 mijl. 's Middags heb ik wat gelezen en Maleis geleerd soldatenfiguurtjes. Het is een interessant spel. Waar je goed bij moet nadenken. Om 20.00 uur naar de bioscoopzaal, het was een aardige film. Daarna nog een luchtje geschept op het dek en toen direct onder de wol.
Welterusten.


Zaterdag 10 juli 1948

Gewone tijd weer opgestaan, gewassen en gekleed. De lucht is helder en de zee kalm. Om 09.00 uur hadden we weer Maleise les. We hebben drie zieken aan boord, met een blindedarm ontsteking. Ze durven het hier op het schip niet aan. Daarom varen we sinds gisteren 18 19 mijl per uur.
Het is 12.00 uur, we hebben nu weer 414 mijl afgelegd en de tijd gaat een half uur vooruit. We zitten nu nog een halve dag varen van Port Sad. Verder gaat hier alles zijn gewone gang. Morgenmiddag krijgen we post aan boord, we verlangen er allemaal naar om een brief te krijgen uit het moederland. Verder geen bijzonderheden.
We varen heel langzaam omdat we niet voor morgenochtend zeven uur binnen mogen lopen. De vuurtorens zijn al te zien. Ook hebben we een leuke avond gehad. Kapitein van Franken vertelde over de politionele actie en daarna werden enige filmsgedraaid. Ook de Kolonel was aanwezig. Daarna nog even een luchtje geschept, en toen onder de wol.


Zondag 11 juli 1948

Het is prachtig weer. We liggen nu voor Port Sad en wachten op de loodsboot. Vanuit zee is het een mooi gezicht. Nadat de loods aan boord was gekomen zijn we langzaam de haven in gevaren. Op de pier stond het standbeeld van Ferdinand de Lesseps.
We kregen de politie aan boord voor controle. Fotograferen mag je hier niet. Kleine bootjes kwamen in zwermen op ons af, om hun handelswaar aan de man te doen. Nu het is een leuk gezicht. Ze staan maar te schreeuwen en te gebaren. Je moet oppassen met het kopen, want ze nemen je zo in de maling. Ook is er een goochelaar aan boord geweest, zo'n fakir. Dat is gewoon enorm zoals hij het doet. Je kunt er met je verstand niet bij, hoe hij dat allemaal voor elkaar krijgt. Ook hebben we al post aan boord gekregen. Ik was geweldig blij, eindelijk zou ik dan een brief krijgen. Ik verwachtte er minstens twee. Maar tot mijn teleurstelling was er voor mij niets bij. De andere kregen er 2, 4 6 of zelfs 10. Ik heb dan ook een poos op mijn bed gelegen en gehuild. Ik had er zo naar verlangd. Maar ja we zullen de moed er maar inhouden tot Aden. Om 12.30 zijn we uit Port Sad vertrokken.

  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11

pagina 6