Opgericht :                                        01-11-1946 te Palembang

Onderdeel van :                               Militaire Luchtvaart KNIL

Ingedeeld bij :                                 LuCoSu   (LuchtvaartCommando Sumatra)                                                           

Actiegebied(en) :                             Sumatra

Commandant(en) :                          Kapt. B. Wetters                     01-11-1946 / 01-12-1947
                                                            1e Lt. H. van Weerden          01-12-1947 /       08-1948
                                                                                                                       
Opgeheven :                                    
08-1948

Omgekomen :                                  3 man

Bij de oprichting van 16 Squadron werd deze voor een deel bemand met piloten en materiaal afkomstig van het 18 squadron, aangevuld met personeel van het NEI - PEP (Netherlands East Indies Personel & Equipment Pool) te AustraliŽ. 
Het squadron was uitgerust met bommenwerpers van het type B-25 Mitchell. Enkele B-25's waren omgebouwd tot strafers. Dit waren B-25's welke waren voorzien van een stalen neus met daarin  acht voorwaarts gerichte mitrailleurs wat tijdens de duikvluchten een enorme vuurkracht opleverde.
De eerste twee maanden na de oprichting was een rustige periode waarin het squadron slechts enkele malen hoefde op te treden. Begin 1947 veranderde de situatie. In januari 1947 voerde de TNI enkele grote aanvallen uit op de enclave Palembang en vloog het squadron in korte tijd veertien operationele sorties.
Het squadron werd ingezet voor verkenningen, transport, konvooibeveiliging en natuurlijk als steun bij operaties van de infanterie. Een andere taak vond plaats in nauwe samenwerking met de Marine. Met urenlange verkenningsvluchten/patrouilles boven zee werd de smokkel tussen Sumatra en het schiereiland Malakka en de infiltratie van Republikeinse eenheden via de zee bestreden.

Tijdens de 1e politionele actie, op 21 juli 1947, werd het squadron ingezet bij operatie "Pelikaan", de uitschakeling van de Republikeinse luchtmacht (AURIS).  Bij het bombardement op het vliegveld Mandah werden twee vliegtuigen en diverse gebouwen vernietigd, de werkplaats en een magazijn zwaar beschadigd en de verbindingslijnen verbroken.
Ook verleende het squadron steun aan de opmars van de troepen van de Y-Brigade in hun opmars naar o.a. Praboemoelih en Lahat en voerde het squadron vele (offensieve) verkenningen uit.
In totaal heeft het squadron tijdens de 1e politionele actie 77 sorties gevlogen.

Na de 1e politionele actie waren de activiteiten van het squadron beduidend minder. Dit was voornamelijk het  gevolg van een tekort aan personeel en reservemateriaal.
Door het grote aantal Nederlands troepen op Zuid Sumatra en de terugkeer van vele burgers die werkzaam waren in voornamelijk de olie-industrie was er een nijpend tekort aan goede huisvesting in en rond Palembang. In verband hiermee werd het 16 squadron eind 1947 gestationeerd te Pankal Pinang op het eiland Bangka, dat voor de kust van Sumatra lag. Enkele toestellen bleven gestationeerd op het vliegveld Talangbetoetoe van Palembang.

Reeds in april 1948 werd besloten het squadron, wegen het tekort aan personeel en materiaal, op te heffen. In augustus van dat jaar werd dit besluit een feit en werd 16 squadron samengevoegd met 18 squadron en gestationeerd op Tjililitan.  

 

Literatuur:

  1. Militaire Luchtvaart van het KNIL in de naoorlogse jaren 1945-1950. Ward, O.G., Houten, 1988; 382 blz.

     

 

 


 
 

I